(Nieuwe) hypotheek

Je hebt (eindelijk) een koper voor je huis gevonden. Het is belangrijk voor jou dat de koop doorgaat want je wilt zelf een nieuw huis kopen of je hebt al een nieuw huis gekocht. Kortom: je bent op zoek naar zekerheid.

Koopakte

Het is niet verplicht om de notaris het koopcontract te laten maken, maar het geeft je wel veel zekerheid. In het koopcontract spreek je onder meer met de koper af wanneer het huis in eigendom aan jou wordt overgedragen. De overdracht van de eigendom gebeurt door een notariële akte die door de notaris in het Kadaster wordt ingeschreven.

Bedenktijd

Als het koopcontract getekend is, kan je in sommige gevallen nog van de koop af. Er is voor de koper namelijk op grond van de wet een bedenktijd van drie volle dagen. De bedenktijd gaat in op de dag nadat de koper een afschrift van het koopcontract heeft ontvangen en eindigt in principe op de derde dag om 24.00 uur. De bedenktijd kan langer zijn dan drie dagen in verband met het weekend en feestdagen. Als de koper tijdens de bedenktijd van de koop af wil (ontbinden), dan moet deze ervoor zorgen hij dit vóór het einde van de bedenktijd heeft laten weten.

Mogelijkheden om koop te ontbinden

De bedenktijd geldt op grond van de wet. In het koopcontract wordt vaak afgesproken dat er ook (andere) mogelijkheden zijn om de koop te ontbinden. Bijvoorbeeld als na een bouwkundige keuring blijkt dat er veel aan het huis vertimmerd moet worden of als blijkt dat de koper geen lening van de bank kan krijgen. Het is belangrijk om deze mogelijkheden tot ontbinding juridisch juist vast te leggen in het koopcontract. Hiermee zijn we jou en de koper graag van dienst.
Als je het huis 'kosten koper' verkoopt, betaalt de koper de kosten van de notaris. In dat geval betaalt de koper ook de overdrachtsbelasting. Dit is sinds 15 juni 2011 2% over de koopprijs of over de waarde van de woning.
Wilt u ook uw huis verkopen?
Notariskantoor Pot & Koekoek begeleidt u graag bij de verdere afwikkeling. Punctueel, transparant en integer.
Bel ons op 0341-564414 Vraag vrijblijvende offerte aan
Daarom Pot & Koekoek
  • Erkende kwaliteit kennis en handelen
  • Wij lezen en leven ons in in uw situatie
  • Advies en juridische dienstverlening op maat
Lees meer over ons